Vraag
Erik Bos 2 maanden geleden

Voor welke boerderijdieren zijn de melanopische lichtgrootheden toepasbaar?

Bij mensen is melanopsine het pigment in de ipRGC's (= bolletjes) dat aan de basis staat voor de signalering aan de biologische klok. In 2018 heeft de CIE op die basis een aantal melanopische lichtgrootheden vastgesteld die we kunnen gebruiken m.b.t. de gezondheidsaspecten van licht voor de mens. Er zullen ondanks de grote verschillen die er o.a. in de ogen en hersenen van verschillende diersoorten zijn, ongetwijfeld ook dieren zijn die in dit opzicht erg op ons lijken. Ik heb daarom de volgende vragen:

- Bij welke (boerderij) dieren staat net als bij de mens het pigment melanopsine aan de basis van de signalering aan de biologische klok?

- Zijn er voor deze diersoorten nog andere zaken om rekening mee te houden, of kan ik de melanopische licht grootheden ook voor deze diersoorten toepassen om relatief betrouwbaar te voorspellen hoe goed de biologische klok zal worden aangestuurd?

Ik vraag dit omdat ik bij de advisering aan vooral rundvee bedrijven streef naar een goede balans tussen o.a. het waarnemend vermogen van de boer, de biologische effectieviteit en gezondheid van het licht voor bijvoorbeeld de koe en het energieverbruik. Als ik voor bepaalde diersoorten ook redelijk betrouwbaar met bijvoorbeeld de Melanopische EDI lux kan werken, dan kan ik tot een beter advies komen.

1 antwoord
Ronald Gronsveld
2 maanden geleden

Hoi Erik,

Dat is niet zomaar beantwoordt! Los van de problematiek van hoe van deze dieren de ogen daadwerkelijk werken en dus reageren. Daarnaast is ook belangrijk hoe het licht invalt en dus wordt waargenomen. Jouw voorbeeld van een koe die 90% van zijn tijd liggend doorbrengt en ook nog eens een andere inval in het oog heeft en anders gevoelig is voor spectrum kleuren geeft al aan dat dit niet zomaar valt te beantwoorden. De eerdere testen die gedaan zijn binnen de WUR met b.v. rood licht en de gevoeligheid hiervoor of de combi kleuren blauw en wit licht lieten hele andere zaken zien dan nu wordt aangenomen. Om dus zo maar aan te nemen dat de EDI is door te voeren naar boerderij dieren valt nog maar te bezien. Kippen, geiten, varkens en paarden hebben allemaal andere zicht waarnemingen met andere biosystemen die daar weer voor zorgen.

Bij een advies voor de boer zou ik nooit rekenen met een energielast als uitgangspunt maar zowel de boer als het dier centraal stellen en als dat in balans is dan pas naar de energievraag kijken. We slaan momenteel veel te ver door in het hoofdstuk energiebesparing en vergeten het belang van ergonomie voor mens en dier

Deelnemers