Vraag
Clim de Boer 1 maand geleden

Verbod op buitenverlichting met kleurtemperatuur hoger dan 3000 Kelvin?

In Frankrijk is er sinds 1 januari 2020 wetgeving die bepaald dat de kleurtemperatuur van buitenverlichting niet hoger mag zijn dan 3000 Kelvin (naast enkele andere regels t.a.v. bijvoorbeeld hoeveel lux en de afstraling van licht naar boven). Het betreft verlichting van openbare ruimtes, wegen, gebouwen (buitenzijde) en bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Niet van toepassing op parken en privé tuinen.

Mijn vraag: Is er in Nederland, dan wel EU-breed, een soortgelijke regelgeving?

1 antwoord
Profielfoto van Dennis Driessen Dennis Driessen
1 maand geleden

Beste Clim, 

Het klopt dat er in Frankrijk een wetgeving is aangaande de kleurtemperatuur en het opwaartse licht dat een armatuur mag uitstralen. Er zijn enkele landen meer die dergelijke regelgeving hanteren. Deze regelgeving in Frankrijk heeft niet betrekking op alle verlichting maar met name in binnenstedelijke gebieden, wegen en voor bepaalde natuuromgevingen zelfs nog strengere eisen. Voor terreinen, sport en enkele andere toepassingen  mag nog steeds koelere verlichting worden toegepast. Ook in Nederland zijn er vele richtlijnen om lichtvervuiling en hinder te voorkomen. Zie daarvoor de richtlijn lichthinder welke bij de NSVV te bestellen is en ook cursssen in worden gegeven. EU breed is bij mijn weten daar niet direct regelgeving voor.

Anderzijds is Koelere/wittere verlichting van 4000K en hoger nog steeds efficienter dan LED's met een lager kleurtemperatuur van 3000K en lager. Daar we met zijn allen CO2 reductie doelstellingen hebben kun je je afvragen of je daar naartoe moet willen voor alle verlichting.