Vraag
Geertje Hazenberg 11 maanden geleden

Is amberkleurige ledverlichting ook goed voor zwanen?

Tijdens de winter komen er zwanen in de jachthaven “overwinteren” en kan men als havenexploitant daar zelfs een subsidie voor krijgen om de omstandigheden van die zwanen te optimaliseren. Of wel, hoe koester je die zwanen en wat kan gedaan worden om die zwanen te plezieren!?

Nou had men gehoord dat er “vleermuisvriendelijke verlichting” bestond en de vraag was of die amberkleurige led verlichting ook de zwanen zou kunnen plezieren!?

Is daar meer info over bekend?

3 antwoorden
Profielfoto van John de Joode John de Joode
11 maanden geleden

Hallo Geertje, met zwanen heb ik geen ervaring maar ik weet vanuit een project op baggerschepen dat amberkleurige verlichting wel werkt bij zeeschildpadden.

Profielfoto van Wim van Zonneveld Wim van Zonneveld
10 maanden geleden

hoi geertje
bij vleermuizen wordt vaak de kreet amber licht genoemd. maar dit is niet juist. vleermuizen zijn ongevoelig voor monochromatisch licht welke in de buurt van amber licht zit. maar let op; dit is ook weer eens vleesmuis afhankelijk. 
veelal is dit ~ 591 nm.   licht buiten deze frequentie verstoord de sonar van de vleermuis. voor wat betreft zwanen, kan ik je daar geen antwoord opgeven. de ooggevoeligheid van de zwaan zou dat bepalen.

Profielfoto van Arthur Noordhoek Arthur Noordhoek
10 maanden geleden

Hoi Geertje,

Vanuit het NSVV-kernteam Outdoor de volgende reactie:

  • Er is weinig tot niks bekend over licht/biologische klok van overwinterende vogels tijdens de winter
  • Behalve dat ze profijt hebben van een korte daglichtlengte
  • Qua golflengte is de biologische klok en kalender van de meeste Vogels het gevoeligst voor blauw – alhoewel ook groen en soms rood een significant effect kunnen hebben.
  • Onder rood-arm licht zijn slapende Vogels ‘s nachts rustiger dan onder gewoon wit licht
  • De dose-effect relatie tussen licht en klok varieert nogal tussen vogelsoorten, een paar tiende lux lijkt een veilige ondergrens voor zowel activiteit als klok (melatonine onderdrukking)

Dus ik zou zeggen:

  • Scherm de verlichting af, zodat de zwanen zo weinig mogelijk blootgesteld worden aan de verlichting (en je zult vanzelf wel de laagst mogelijke illuminantie kiezen)
  • Beperk de duur van de fotoperiode zoveel mogelijk (vroeg weer uit of terugdimmen, ‘s ochtends zo laat mogelijk (of niet) aan) Ik zou totale (dag)lichtlengte beperkt houden tot maximaal 14, maar liever 12 uur (8 uur ‘s avonds uit, zon op om 8 ‘s ochtends?)
  • Ga niet extreem in spectrum, 3500 K of 3000 K