Hét Lichtplatform

Welkom op hét Lichtplatform van de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde).  Dé Nederlandse autoriteit, onafhankelijke vraagbaak en deskundige samenwerkingspartner op het gebied van licht. Met dit platform bieden we lichtprofessionals, lichtgebruikers en andere licht geinterresseerden een podium om met elkaar lichtkennis, vragen en ideeen uit te wisselen. Doe ook mee! 

Samen met u verrijken we de samenleving met licht!

30 Likes
4 Reacties
24 Artikelen

Nieuws

Blauwe nachten

Op 16 september werden Ellen de Vries en Kamiel Spoelstra (resp. voorzitter en lid van het expertteam Lichthinder van NSVV) geinterviewd door...

Wout van Bommel Verlichtings College Tour

Een hybride collegetour van 10 dinsdagavonden (waarvan 6 live en 4 online), startend in november 2022 en doorlopend tot medio februari 2023,...

Input NEN-EN 12464-1 (2021)

In het najaar van 2021 is de herziene norm NEN-EN 12464-1 gepubliceerd. Ruim een jaar later zijn wij vanuit de NSVV benieuwd hoe deze norm in...

Niet alleen blauw licht houdt je wakker

De impact van diverse kleuren licht in de nachtelijke uren op je biologische klok is verder onderzocht door Leidse wetenschappers en geeft...

Wil je meer over ons weten?

De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) is een vrijwilligers organisatie die bestaat sinds 1937. De missie van NSVV is het borgen van de goede kwaliteit van licht. 
Informatie over de organisatie en haar samenwerkingsverbanden kun je hier vinden.

Voor wie is NSVV?

De NSVV is er voor iedereen die iets weet of wil weten over licht en verlichting

Voor leden

De NSVV zorgt ervoor dat u als eerste op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen. Wij leiden u door het woud van innovaties, (internationale) wet- en regelgeving en wetenschappelijk onderzoek.
Wij verzamelen, filteren en vertalen de informatie die u nodig heeft om uw vak als lichtprofessional uit te kunnen oefenen. Wij maken ons sterk voor de kwaliteit van licht in alle aspecten. Dat doen wij onder meer met de NSVV Gedragscode Lichtberekeningen. Lichtprofessionals die zich conformeren aan en werken volgens de gedragscode, bewijzen daarmee dat zij ervaren en deskundig zijn. De NSVV controleert naleving van de gedragscode.
Leden van de NSVV:
• Zijn lid van een onafhankelijk, professioneel en objectief kennisnetwerk
• Ontvangen korting op toegangsprijzen van onze kennisevenementen
• Ontvangen korting op onze publicaties
• Ontvangen korting op CIE-publicaties
• Ontvangen een gratis proefabonnement van [inst]ALLICHT
• Vergroten hun netwerk van vakkundige en betrokken lichtprofessionals

Voor overheden

De NSVV vervult een actieve brugfunctie tussen wetenschappelijke onderzoeksresultaten en (internationale) wet- en regelgeving enerzijds en overheden die deze informatie moeten omzetten voor de uitvoering van hun taken anderzijds. De NSVV ondersteunt en adviseert overheden; landelijk, provinciaal en lokaal. Onze kennis dragen wij over op een manier die aansluit bij uw specifieke behoeftes. Licht is van invloed op en speelt een rol in diverse gebieden waar u – als regelgever of als opdrachtgever - verantwoordelijk voor bent. Zo draagt een kwalitatief hoogwaardige toepassing van licht bij aan de kwaliteit van leven. Met onze onafhankelijke kennis en expertise zijn wij een betrouwbare partner die graag een bijdrage levert aan uw taken op het gebied van:
• Duurzaamheid
• Kwaliteit van werken en leven
• Veiligheid
• Gezondheid
• Toegankelijkheid
• Natuurbeheer
• Samenwerking (met marktpartijen en belangenorganisaties)
• Vermarkting van uw gemeente

Op de agenda

23 nov 2022 t/m: 24-11-2022

Future Lighting

Future Lighting 2022 op woensdag 23 en donderdag 24 november in Evenementenhal Gorinchem. Een...
26 maa 2023 t/m: 29-03-2023

LICHT2023

nnb
Het 25e Lichttechnische congres wordt van 26 tot en met 29 maart 2023 georganiseerd door LTG in...

Thema's

Indoor

Onder het thema Indoor vallen de volgende vakgebieden:
dag- en kunstlicht, licht en gezondheid, noodverlichting, ledverlichting, esthetische verlichting, binnensportverlichting
Lees meer

Licht & Gezondheid

Licht & gezondheid overstijgt alle vakgebieden en wordt steeds belangrijker voor ons welzijn zowel bij binnen- als buitenverlichting.
Lees meer

Lichthinder

Wat bieden wij?

Ons belangrijkste product is de Richtlijn Lichthinder. Lees hier [doorlink maken] meer over wat de Richtlijn voor jou kan betekenen. BESTELKNOP Richtlijn.
Lees meer

Lighting Design

Specialisaties: Kwalitatief hoogwaardig lichtontwerp, het vak als professioneel lichtontwerper verder onder de aandacht brengen.
Lees meer

Onderwijs & certificering

Onderwijs & Certificering bevat de vakgebieden: onderwijs, onderzoek, nieuwe technologieën, licht & gezondheid en certificering.
Lees meer

Outdoor

Onder Outdoor vallen de vakgebieden: Openbare Verlichting (OVL), terreinverlichting, sportveldverlichting, lichthinder en tunnelverlichting
Lees meer

Sportverlichting

Onder sportverlichting vallen de vakgebieden binnen- en buitensporten.
Lees meer

European Lighting Expert (ELE)

De titel ELE is een Europese kwaliteitsstandaard voor lichtexperts.
Lees meer

Gedragscode Lichtberekeningen

De verschillen qua interpretatie van de diverse aangeboden lichtberekeningen ontstaan doordat er geen uniforme regels voor het berekenen van een lichtplan bestaan.
Die ‘standaard’ heeft de NSVV in nauwe samenwerking met de NLA (Nederlandse Licht Associatie) ontwikkeld in de vorm van een gedragscode. De partijen die zich hieraan houden, gebruiken dezelfde uitgangspunten voor hun berekeningen. Zo is de uitkomst van de berekening vergelijkbaar met andere berekeningen.
Lees meer

International Commission on Illumination (CIE)

NSVV is de Nederlandse vertegenwoordiging van CIE.
De CIE is de internationale autoriteit op het gebied van licht en verlichting.

De internationale Commissie voor Verlichtingskunde – ook bekend van zijn Franse titel “CIE” (Commission Internationale de l’Eclairage) – heeft als doel om internationale samenwerking te bevorderen en het delen van informatie over alle zaken gerelateerd aan licht en verlichting te stimuleren. Hieronder wordt verstaan de wetenschap en de kunst van licht en verlichting, maar daarnaast ook kleur en zien, fotobiologie en beeldtechnologie.
Lees meer